1 Aralık 2012 Cumartesi

Woody Allen doğar..


Woody Allen..
1 Aralık New York doğumlu siyah çerçeveli gözlüklü haliyle hafızaya yer etmiş yönetmen,yazar,senarist,aktör,komedyen ve sıkı bir müzisyen.
35 doğumlu ünlü yönetmen 50'li yılların başlarında komedi türünde yazılarla senaryolar yazmaya başladı televizyon ve dergiler için.
60'lı yıllarda stand up yapmaya başladı ki kalıplaşmış esprilerin dışında monoloğun önemini belirtti..
Broadway de önemli bir yazar olmasında etkili olan oyunlarından birisi 1966 senesinde yazdığı "Don't drink the water" oldu.
Howard Morris yönetmenliğinde 69 senesinde beyaz perdeye aktarıldı. Ancak Allen pek hoşnut kalmadı bu versiyonundan.92 senesinde Micheal J Fox'un başrolünde olduğu versiyonu Allen tarafından televizyon için hazırlandı. Bir başka Broadway oyunu olan "Play it again Sam" kendisiyle birlikte Diane Keaton'un başrolünde olduğu 453 kez oynanan bir oyun oldu. ( Casablanca filminde bilinen bir replikten oyunun isminin oluşması mümkün olabilir gibi geliyor.)
Senaryosunu yazdığı ve oynadığı ilk filmi "What's New Pussycat?"
"Take the money and run" isimli filmdeyse yönetmen olarak kendini ilk kez gösterdi.
Kariyerinde büyük bir başarı getiren ve akademik ödülleri toplamasını sağlayan filmiyse "Annie Hall" oldu. En iyi kadın oyuncu,en iyi senaryo ve en iyi yönetmen ödülleri alındı.
Yine aynı şekilde "Hannah and her sister" ile "Midnight in Paris" ile en iyi özgün senaryo dalında akademi ödüllerini alırken, "The Purple Rose of Cairo" ve "Midnight in Paris" filmleriyle yine senaryo dalında altın küre ödüllerini aldı.
Filmlerinin dışında önem verdiği tutkuya dönüşen bir işi de müzik..
Caz performansına çıkmak uğruna akademi ödül törenlerine gitmediğini de küçük bir not olarak eklemeliyim.Klarnet çalmayı uzun zamandır sürdüren Allen bir süredir New York'ta caz kulüplerinde performans sergiliyor.
Woody Allen ile ilgili küçük bir röpotajı da ayrıca paylaşmak istedim.Allen hakkında küçük bilgiler alabilirsiniz bu 6 dakikalık diyalog içinde.Son soruya verdiği yanıta özellikle dikkat diyorum.Soruyu yönelten kişinin beklemediği bir cevap gibi geldi sanki.
Doğum günün kutluu olsun Woody Allen !!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder