16 Ocak 2013 Çarşamba

Burhan Doğançay ile...


















Burhan Doğançay...
Türkiye'nin en önemli ressamlarından bir tanesi bugün hayata veda etti.
Ankara'da hukuk eğitimi alıp,Paris'te ekonomi üzerine doktorasını yapan bununla birlikte bir süre profesyonel olarak futbol oynayan bu ismi biz ressam statüsüyle tanıdık.
Hayatının büyük bir bölümünü Amerika'da ve Fransa'da geçirdi. Aldığı eğitim sırasında babası Adil Doğançay'ın da büyük desteğiyle resim yapmaya başlamıştı.
Bunu profesyonel bir iş olarak benimsedi. İyi ki benimsemiş çünkü dünya çapında isminden söz ettiren bir ressam olduğunu gösterdi. Rusya'dan, Fransa'dan, New York'tan, Türkiye'den aldığı birçok ödül ve onun adına yapılan çalışmalar yaptığı işlerin farklılığını, kalitesini belirliyor denilebilir.
Doğançay denildiğinde ilk akla gelen "Mavi Senfoni" isimli eseridir.Bu kadar çok adından söz edilmesinin sebebiyse resim piyasasında en pahalı yüz Türk tablosu içerisinde 2.2 milyon liralık değeriyle ilk sırada yer almasından kaynaklanıyor. Bu fiyata satılmış olması "Mavi Senfoni"nin Türk resim sanatında önemli bir yere sahip olduğunun göstergesi olarak kabul edildi.
 Doğançay bugün hayata veda etti ama geride dört bine yakın eser bıraktı.
 Burhan Doğançay ile babası Adil Doğançay'ın eserlerini görmek için Beyoğlu'nda "Doğançay Müzesi"ziyaret edilebileceği gibi www.dogancaymuseum.org sitesine de bakılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder