25 Mayıs 2013 Cumartesi

Her gün bir sanat eseri...Peggy Guggenheim...

Dün annemle beraber arkadaşının resim sergisindeydik.
Yapılan resimlerin etkisinde kaldığımı söylemeliyim.Çok beğendim.Tuval üzerine yağlı boya ve akrilik çalışmaları vardı.
Resimlere bakarken aklıma Peggy Guggenheim geldi. Resim sanatı deyince akla gelen isimlerden bir tanesi.
Peki Guggenheim kimdir?
Peggy Guggenheim, Amerikalı bir sanat koleksiyoncusu olarak hafızalara kazınan aynı zamanda bazı ressamların bugün sanat dünyasına kazandırılmasında etkisi olan birisi.Bakınız Pollock,Wolfgang Paalen..
Guggenheim sanatta kalıcı bir şeyler bırakmak istiyordu. Guggenheim'ın 1960'tan sonra eser toplamayı bırakıp sergilemeye karar vermesiyle birlikte vakıf düşüncesi ortaya çıktı ve açılan vakfıyla bu kalıcılığı gerçekleştirdi.
Koleksiyonundaki nadide parçaların sergilendiği kendi isminin verildiği bu vakıf Venedik'te bulunuyor. Amerikalı koleksiyoncu hayatının büyük bir kısmını Venedik'te geçirmesinden ve bu şehre olan sempatisinden dolayı vakfının yeri burada bulunuyor denilebilir.
Koleksiyonunda Pablo Picasso'dan Ernst'e; Salvador Dali'den Joan Miro'ya çok önemli isimlerin eserleri bulunmaktaydı.
Bu ismin sanata olan düşkünlüğünde etkili olan, bu sanatın piyasasıyla alakalı bilgilerinin temelini oluşturan kişi, bu alanda öğreticisi olan isim Marcel Duchamp'tır. ( Dadaizm akımının en önemli temsilcisi heykeltıraş ve ressam )
Kısa birkaç bilgiyle Peggy Guggenheim'ı tanımış olduk ve bir sözüyle de kapanışı yapalım "Eğer arkamızda iz bırakıyorsak varız."
Guggenheim'da yaptıklarıyla izlerini bıraktı ve hala var.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder